کرم خراط یکی از مهم‌ترین آفات درختان گردو

img
کرم خراط یکی از مهم‌ترین آفات درختان گردو

کنترل شیمیایی کرم خراط Zeuzera pyrina در باغ‌های گردو

کرم خراط گردو در حالت بلوغ بال‌های سفید خالدار با سیاه و آبی تیره شناخته شده است. اما این کرم در حالت لارو بیشترین آسیب را به درختان گردو می‌زنند.

 

اثرات کرم خراط بر درختان گردو:

کرم خراط یکی از مهم‌ترین آفات درختان گردو است و می‌تواند، مخصوصا در مرحله لاروی، تاثیرات مخربی بر درختان گردو بگذارد. لاروهای این کرم چوب‌خوار هستند و به داخل سرشاخه‌ها، شاخه‌های اصلی وتنه درخت نفوذ می‌کنند و کنترل شیمیایی و بیولوژیکی و مکانیکی آن سخت است به همین دلیل استفاده هر چه بیشتراز تله‌ها برای کاهش رشد این کرم بسیار مفید است. کرم خراط بر درخت‌های جوان‌تر اثر بیشتری می‌گذارد و می‌تواند موجب مرگ درخت شود.

لاروها پس از خروج از تخم در پوست گردو تونل می‌زنند و شروع به تغذیه از داخل بدنه درخت گردو می‌کنند. این تونل باعث اختلال در سیستم آوندی vascular درخت می‌شود که وظیفه انتقال آب و مواد مغذی به سرتاسر گیاه را به عهده دارد. همانطور که لاروها رشد می‌کنند،  تونل‌های آنها گسترده‌تر می‌شوند و سلامت درخت را به خطر می‌اندازند.

آسیب فیزیکی ناشی از کرم خراط می‌تواند مشکلات زیادی برای درخت گردو ایجاد کند:

  • تضعیف ساختار درخت: تونل‌های داخلی ساخته شده توسط لارو ساختار درخت را تضعیف می‌کند و آن را بیشتر در معرض شکستن قرار می‌دهد.
  • کاهش جذب مواد مغذی و آب: اختلال در سیستم آوندی توانایی درخت را برای انتقال موثر آب و مواد مغذی از ریشه به برگ‌ها و سایر قسمت‌ها مختل می‌کند. این اختلال می‌تواند موجب کاهش رشد، رویش شاخ و برگ ضعیف و کاهش تولید میوه شود.
  • افزایش آسیب‌پذیری نسبت به بیماری‌ها و آفات: سوراخ‌ها و تونل‌های ایجاد شده توسط لارو می‌توانند به عنوان محل ورود برای پاتوژن‌ها و سایر آفات عمل کنند و موجب عفونت‌های ثانویه مانند بیماری‌های قارچی شوند و آسیب بیشتری به درخت بزنند.

 

مقابله با کرم خراط گردو:

کرم خراط گردو با تونل زدن و تضعیف درختان گردو تهدید قابل توجهی برای باغات گردو به شمار می‌رود. مدیریت موثر و روش‌های ریشه‌کنی برای محافظت از درختان گردو در برابر این آفت بسیار مهم است. مطالعات نشان می‌دهند لارو‌های کرم خراط با استفاده از برخی حشره‌کش‌های رایج در باغ‌های گردو با مواد شیمیایی کنترل می‌شوند.

 آبیاری منظم و تغذیه مناسب درختان، هرس کردن شاخه‌های آلوده، تزریق سموم دفع آفات در سوراخ‌های فعال، کشتن لاروهای درون تونل‌ها با استفاده از سیم  screwکشسان وکنترل بیولوژیکی با استفاده از green lacewing predator ، Chrysoperla carnea، انگل‌های عامل بیماری‌زایی حشرات  در دفع آفات تاثیرگذار هستند. زمان یکی از عوامل مهم در دفع این آفات است. این درمان‌ها زمانی بیشتر تاثیرگذار هستند که لارو‌ها فعال هستند و از داخل چوب تغذیه می‌کنند. محققین روش‌های پیشنهادی بالا را همراه با استفاده انبوه از تله‌ها برای از بین بردن کرم‌های نر پیشنهاد می‌کنند. استفاده از این تله‌ها با استفاده از فرومون‌های جنسی یکی از موفق‌ترین روش‌ها برای دفع آفات در باغات گردو است. این تله‌ها به تشخیص زودهنگام کرم‌های بالغ کمک می‌کنند. تله‌های فرومونی کرم‌های نر را جذب می‌کنند و امکان جفت‌گیری آنها را کاهش می‌دهند. رنگ، نوع و اندازه تله‌ها  و شرایط اقلیمی عوامل مهمی برای افزایش عملکرد این تله‌ها هستند. برای مثال تله‌هایی با رنگ‌های زرد عملکرد بهتری نسبت به سایر رنگ‌ها داشته‌اند. با استفاده و تلفیق این روش‌ها باغداران می‌توانند آفت کرم خراط گردو را کنترل یا ریشه‌کن کنند.

هرس کردن شاخه‌های آلوده و خلاص شدن از آنها یکی دیگر از روش‌های مقابله با این آفت است. این عمل نه تنها لاروها را از بین می‌برد بلکه جلوی انتشار آفات را هم می‌گیرد. با به‌کارگیری این روش‌ها باغداران می‌توانند به طور موثر  کرم خراط گردو را در باغات گردو کنترل و ریشه‌کن کنند.

 

مطالب بالا از منابع زیر ترجمه و گردآوری شده است:

 

Saeidi, Z., A. Bagheri, and A. Khalili-Moghadam. "Seasonal activity and damage caused by leopard moth, Zeuzera pyrina L., in walnut orchards, Chaharmahal va Bakhtiari province, Iran." Journal of Agricultural Science and Technology 24.2 (2022): 419-428.

 

Saeidi, Zarir. "Integration of pheromone and light traps for mass trapping of leopard moth, Zeuzera pyrina (Lepidoptera: Cossidae) in walnut orchards." Journal of Entomological Society of Iran 41.2 (2021): 123-133.